3 Eylül Pazar Günü Bursluluk Sınavı (İOKBS) Yapılacak
3 Eylül 2023’te gerçekleşecek olan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), heyecanla bekleniyor. Sınavın yaklaşmasıyla birlikte, öğrenciler hazırlıklarını hız kesmeden sürdürüyor ve aynı zamanda sınav giriş belgelerini sorguluyorlar. Eylül ayının yaklaşmasıyla birlikte, öğrencilerin araştırmaları da hız kazanmış durumda.
BAŞVURULAR TAMAMLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen bursluluk sınavı başvuruları, 21 Haziran tarihinde sona erdi.
BURSLULUK SINAVI SAAT KAÇTA YAPILACAK?
Bursluluk Sınavı, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar ile hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin katılabildiği bir sınavdır.
Bu sınav, 3 Eylül 2023 tarihinde Pazar günü saat 10:00’da gerçekleştirilecektir.
Sınav sonuçları, 22 Eylül 2023 tarihinde “www.meb.gov.tr” internet adresinden ilan edilecek.
BURSLULUK SINAVI GİRİŞ BELGELERİ ERİŞİME AÇILDI
2023 Eğitim Öğretim Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Giriş Belgeleri Erişime Açıldı. Öğrenciler T.C. kimlik numaralarıyla giriş yaparak sınava gireceği bilgileri öğrenebilecekler.
Giriş belgesini sorgulamak için buraya tıklayınız.
2023 BURS MİKTARI (PYBS) NE KADAR OLDU?
2023 yılı Ocak ve Haziran ayları arasında bursluluk ücreti 863 TL olarak belirlenmişti. Önümüzdeki aylardan itibaren yeni burs miktarı duyurulacak.
BURSLULUK SINAVI NEDİR?
Her yıl Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), öğrencilere burs imkanı sunan değerli bir sınavdır.
Bu sınavın eski adı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı olarak bilinir. İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim süreçlerine maddi destek sağlanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), her yıl sınavı başarıyla tamamlayan öğrencilere burs fırsatı sunar.
BURSLULUK SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULACAK? SINAV DETAYLARI NELER?
Sınavın Kapsamı İOKBS’nin kapsamı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın belirlediği kazanımlar doğrultusunda şekillenir. Sınavda 5., 6. ve 7. sınıflar için Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerinden toplamda 25 soru; 8. sınıf ve hazırlık sınıfları için Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) derslerinden 25 soru; 9., 10. ve 11. sınıflar için Türk dili ve edebiyatı, matematik, fen bilimleri (fizik, kimya ve biyoloji), sosyal bilimler (tarih, coğrafya ile din kültürü ve ahlak bilgisi) derslerinden 25 soru sorulur. Her sınavda toplamda 100 soru yer alır.
Uygulama Sınav giriş bilgileri, öğrencinin sınav yeri, salonu, sıra numarası gibi detaylar, sınav tarihinden en az 7 gün önce Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde yayımlanır. İOKBS başvuruları için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Sınav, Türkiye saatiyle 10.00’da merkezi sistem kullanılarak tek oturumda gerçekleştirilir. Toplamda 100 soru sorulur ve öğrencilere bu soruları cevaplamak için 120 dakika süre verilir. Sınava katılacak öğrencilerin 09.30’da sınav yerinde hazır bulunmaları gerekmektedir.
BURSLULUK SINAVI SONUÇLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Sonuçların Hesaplanması İOKBS sonuçları hesaplanırken, her yanlış cevap için doğru cevap sayısının üçte biri çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Sınavda üç yanlış cevap bir doğruyu götürmektedir. Sonuçların hesaplanmasında derslerin ağırlık katsayılarına göre puanlar hesaplanır ve tüm dersler için ağırlık katsayıları üç olarak kabul edilir.
BURS KİMLERE VERİLİR?
Bursluluk sınavı için belirlenen kontenjan dağılımı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından rehber kılavuzda belirtilen esaslara göre ilan edilir.
Her yıl yeniden belirlenen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının dağılımı şu şekildedir:
- %10’u, “Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler” kategorisindeki öğrencilere ayrılır.
- %5’i, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışmış, emekli olmuş veya vefat etmiş öğretmenlerin çocuklarına tahsis edilir.
- %5’i, öğrencinin ailesinin ikamet ettiği yerleşim yerinde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere ayrılır.
- %80’i, yukarıdaki (a), (b) ve (c) maddeleri dışında kalan öğrencilere tahsis edilir.
Bursluluk sınavının taban puanları, kontenjan türlerine göre farklılık gösterir ve her yıl sınavın zorluk seviyesine bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Taban puanlar, resmi olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmamaktadır.