Okullar Ne Zaman Kapanıyor? 2021 Yaz Tatili Kaç Gün Sürecek?
Corona virüs salgını nedeniyle belirli sınıflar haricinde eğitim 1 Haziran’a kadar uzaktan devam edeceği açıklanmıştı. Bu dönemde öğrenciler tarafından en sık sorulan soru yaz tatilin başlayacağı tarih oldu. Milyonlarca öğrenci ve velisi okullar ne zaman kapanacak, yaz tatili ne zaman başlayacak sorusuna yanıt arıyor.
İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini yakından ilgilendiren okulların kapanma tarihi yaz tatilinin de yaklaşmasıyla sorgulanmaya başlandı. Bakan Ziya Selçuk tarafından yapılan son açıklamada okulların seminer dönemi dahil 2 Temmuz’a kadar devam etmesini hedeflediklerini ifade etmişti. Okulların kapanacağı tarih aynı zamanda yaz tatili başlangıcı olacağı için geri sayım başlamış oldu. Buna göre; Okullar ne zaman kapanacak, 2021 yaz tatili ne zaman başlıyor? Karneler ne zaman verilecek? İşte okullardaki son durum!
Okullar Ne Zaman Kapanıyor?
Okulların ne zaman kapanacağını Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Bu açıklamaya göre okullar 2 Temmuz 2021 tarihinde kapanacak ve yaz tatili başlayacak. Ayrıca, yapılan açıklamada ara tatilin olmayacağı da ek bilgi olarak paylaşıldı. Yaz tatilinin ne zaman biteceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.
Karneler Ne Zaman Verilecek?
Karnelerin belirli bir tarihi olduğunu dile getiren Selçuk, “Örneğin lise veya ortaokul öğrencilerinin nisan sonunda notlarının tamamlanmasını bekleriz. Ondan sonra karneyle ilgili çalışmalar başlar. Liselerde daha karne vermedik. Bu duruma göre nasıl bir ihtiyaç doğarsa, şunu net söylemem lazım. ‘Önceden bir şey söylüyoruz da bunu asla değiştirmiyoruz.’ gibi bir durumumuz yok. Karnenin tarihini de ona göre düzenleriz. Duruma bir bakmamız lazım. Süreci izlememiz lazım. Vakalara ilişkin tabloda çok daha farklı bir durum ortaya çıkacak ve biz yeniden kararlarımızı yeniden gözden geçirmek durumunda kalacağız.” diye konuştu.
Selçuk, karnelerin 1-2 hafta önce veya sonra verilmesinin kendileri açısından çok büyük problem olmadığını dile getirerek, “Bizde üniversite sınavını kazanmış fakat geçen sene lise mezuniyetinin notlarıyla ilgili sorumluluk dersi olduğu için henüz daha karnesini alamamış binlerce çocuk var.” dedi.
Bakan Selçuk, “Bir nesil kayıp gibi iddialar da var. Gerçekten öyle bir risk var mı? Geçen yıl veya bu yıl okula yeni başlayan çocuklar okumayı, yazmayı öğrendiler mi?” sorusunu yanıtladı.
Kendisinin de en büyük meraklarından birinin de bu konu olduğunu dile getiren Selçuk, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Okul okul, sınıf sınıf dolaşıyorum. İlkokul 1’lerin okumasıyla ilgili öğretmenlerimizin başlangıçta bir inancı yoktu. Meslektaşlarım, beraberiz, onların adına da rahatlıkla söylüyorum. ‘Bu olmaz.’ diyorlardı. ‘Uzaktan okuma olmaz, biz yapamayız bunu.’ diyorlardı. Zaman geçti, ocaktan itibaren inanılmaz bir şey oldu, mesafe aldılar. Şimdi, diyorlar ki ‘Okumayı kesinlikle hallettik, yazmada bazı sorunlarımız var.’ diyorlar. Benim gördüğüm şey bu. Yazma biraz daha bire bir çalışmayı, geri bildirim vermeyi gerektiren bir durum. ‘Onu da yüz yüze başladığında hallederiz.’ diyorlar. Ben deneme yapıyorum. Sınıflara giriyorum. ‘Kuzum okur musun?’ diyorum. Emin olun, çok güzel okuyorlar.”
Yüz Yüze Eğitimle İlgili Son Durum
Açıklamada, “Ülkemiz genelinde Kovid-19 salgın tedbirleri çerçevesindeki kademeli normalleşme kapsamında 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitim kurumları, özel gereksinimli öğrencilerimizin özel eğitim okul ve sınıfları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile 8 ve 12’nci sınıfların destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında yüz yüze eğitime geçilecektir. Diğer kademelerdeki resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eğitime devam edilecektir” denildi.