2021-2022 KYK Yurt Başvuruları Başladı! KYK Ücretleri Ne Kadar?

07.09.2021
A+
A-
2021-2022 KYK Yurt Başvuruları Başladı! KYK Ücretleri Ne Kadar?

Üniversite kayıt süreci devam ederken KYK yurt başvuruları da öğrencilerin gündeminde yer alıyor. 2021-2022 KYK yurt başvuru tarihleri, şartları ve yurt ücretleri gibi birçok detay araştırılmaya başlandı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu, Bakanlığa bağlı öğrenci yurtlarına yeni dönem yurt başvurularının başladığını açıkladı. Peki 2021-2022 KYK yurt başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler neler ve yurt ücretleri ne kadar? İşte detaylar..

Her sene, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü tarafından devlet yurdu ile yüz binlerce öğrenci barınma ihtiyacını çok düşük bir fiyat ile güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor.

2021-2022 KYK YURT BAŞVURULARI BAŞLADI!

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2020- 2021 ve 2021- 2022 eğitim öğretim dönemlerinde, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran üniversite öğrencileri için yurt başvuruların başladığını duyurdu. Bakan Kasapoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Üniversiteli arkadaşlarım GSB yurtlarına hoş gelecek, sefa getirecek. Yurtlarımıza başvurular başladı. Sağlıklı, güvenli, konforlu ve gelişim dolu bir ortamda barınacağınız yurtlarımıza 12 Eylül, saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

ARA SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN DE BAŞVURULAR AÇILDI

Ayrıca, 1 Haziran 2020 tarihinden önce üniversite kayıtlarını yapan ara sınıf öğrencileri de başvurularını e- Devlet üzerinden yapabilecek.

YURT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak yurt başvurusu yapabilirsiniz.

YURT BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

KYK YURT BAŞVURULARI İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

KYK yurt başvuruları 12 Eylül, saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

EK KONTENJANDAN YERLEŞENLER İÇİN YURT BAŞVURULARI NE ZAMAN AÇILACAK?

10 Eylül 2021 tarihinden sonra kayıt yaptıracak olan ek kontenjan, yatay dikey geçiş, özel yetenek, lisansüstü, yurt içi, yurt dışı değişim programı öğrencileri ve kendi imkanları ile Türkiye’de eğitim görmek için gelen uluslararası öğrencilere ait yurt başvuruları ise ilerleyen tarihlerde alınacak.

2021 KYK YURDU ÜCRETLERİ NE KADAR?

Her yurtta olduğu gibi devlet yurtlarında da ücret ödenerek barınılır. Yurdun fiziki yapısı ve barınma durumuna göre farklı yurt ücreti uygulanmaktadır. Öğrencilerden, zamanında yatırılmayan yurt ücretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak güvence bedeli alınır.

YURT TİPLERİ NEDİR?

KYK yurt tipleri, yurtta kalan öğrenci sayısı, odada kalan öğrenci sayısı. yurdun üniversite olan uzaklığı, binanın yeniliği gibi etmenlere göre değişiklik göstermektedir. 6 tip KYK yurdu bulunmaktadır. Yurt ücretleri ise KYK 1. tip yurtlardan KYK 6. tip yurtlara doğru artış göstermektedir.

1. TİP KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 230
DEPOZİTO ÜCRETİ: 314

2. TİP KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 250
DEPOZİTO ÜCRETİ: 342

3.TİP KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 290
DEPOZİTO ÜCRETİ: 342

4.TİP KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 325
DEPOZİTO ÜCRETİ: 444

5.TİP KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 360
DEPOZİTO ÜCRETİ: 492

6.TİP KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 390
DEPOZİTO ÜCRETİ: 533

KIBRIS KYK YURTLARI
KYK YURT ÜCRETİ: 500
DEPOZİTO ÜCRETİ: 683

Yurt Ücreti ve Güvence Bedeli İşlemleri:

 

1- Öğrencilerin zamanında yatırılmayan yurt ücretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak güvence bedeli alınır.

2- Güvence bedeli tutarı, Genel Müdürlükçe tespit edilir. İleriki öğretim yıllarında tespit edilecek güvence bedeli tutarının önceden tahsil edilmiş tutardan fazla olması halinde güvence bedeli farkı yurtta kalan öğrencilere tamamlattırılır. Ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. O öğretim yılı içinde bu öğrencilerin başvuruları yeniden değerlendirilir.

3- Öğrencinin yurt malzemesine zarar vermesi halinde, zarar güvence bedeli tutarından az ise güvence bedelinden mahsup edilir ve eksilen tutar öğrenciye tamamlattırılır. Zarar güvence bedeli tutarından fazla ise tutarın tamamı öğrenciden tahsil edilir. Öğrenciye, bu işlemler için 20 gün süre tanınır. Bu süre içinde güvence bedelini tamamlamadığı ya da verdiği zararı ödemediği takdirde yurtla ilişiği kesilir. Zarar genel hükümlere göre tahsil edilir.

4- Öğrencilerin yurtlardan ayrılması ya da kaydının silinmesi nedeniyle kalan güvence bedeli tutarları, talep halinde iade edilir. Talep edilmemesi halinde ise güvence bedeli tutarı 5 yıl bekletilir ve 5 yılın sonunda irat kaydedilir.

5- Yaz okulu, staj gibi nedenlerle yaz aylarında nöbetçi yurtlarda kalan öğrenciler, asıl kayıtlı bulunduğu yurdun ücretini ödemeye devam ederler.

6- Yurtta barınmakta iken vefat eden öğrencilerin son ay yurt ücreti mahsup edilmeden güvence bedeli talep edilmesi halinde varislerine iade edilir.

Yurt Ücreti ve/veya Güvence Bedeli Alınmayacak Öğrenciler:

Yurt ücreti ve/veya güvence bedeli alınmayacak öğrenciler aşağıdaki şekilde belirtilmiştir;

1- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar.

2- Devlet koruması altında olan öğrenciler.

3- Anne ve babası vefat etmiş olanlar.

4- Şehit ve gazi çocukları.

5- 2330 sayılı Kanun kapsamında yazılı hallerde ölenlerin çocukları.

Bu öğrenciler okullarını normal öğrenim süresinde bitirmemişse 1 yıl daha aynı haklarla barınmaya devam ederler.

YURT ÜCRETLERİ NE ZAMAN VE NASIL ÖDENİYOR?

Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilir. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınır. Kayıt sildirmelerde ise işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilir.

Yurt ücretleri en geç ayın son iş günü saat 16.00’ya kadar banka aracılığıyla ödenir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.