İnsanın İradesi ve Kader Konu Anlatımı
İnsanın İradesi ve Kader Konu Anlatımı: Felsefe ve dinin ışığında irade ve kaderin etkileşimi ve anlamı.
İnsanın İradesi ve Kader
İnsanın akıllı ve irade sahibi olması davranışlarından sorumlu olması anlamına gelir. Bu yüzden kader; insanın akıl ve sorumluluk sahibi olmasıyla yakından ilgilidir. İnsan, aklını kullanarak seçimlerde bulunur. Akıl; iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğidir. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde dile getirilir; “Bu Kur’an; kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın ancak tek ilah olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara bir bildiridir.” (İbrâhîm suresi, 52)
Allah insana iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayıracak bir akıl; doğru ve hayırlı olan şeyleri tercih edebilmesi için de irade vermiştir.
Vahiyle doğru ve yanlış şeylerin neler olduğu açıklanarak, Bu doğru ve iyi şeyleri tercih etmesine rehberlik yapıp yol gösterecek, ilahi kitaplar ve peygamberler göndermiştir.
İnsana iradesini özgürce kullanabileceği bir alan bırakarak iyiyi veya kötüyü seçme konusunda serbest bırakmıştır. Dünya hayatında insan iyi veya kötü yoldan istediğini tercih edebilir.
Allah insanı, kendi iradesi ile ortaya koyduğu söz ve davranışlardan sorumlu tutmuştur. İnsan kendi tercihlerimizle meydana gelen her şeyden mutlaka sorguya çekilecektir.
Dünya hayatında bazı durumlar da vardır ki, bu durumlara insan iradesi ile karar veremez. İnsan, iradesi dışında ortaya çıkan bu durumlardan ise sorumlu tutulmamıştır. Örneğin; cinsiyet, fiziki özellikler, göz rengi vb.