Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası Konu Anlatımı

    11.12.2023
    A+
    A-
    Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası Konu Anlatımı

    Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası Konu Anlatımı: Türkiye’nin modernleşme yolundaki lideri Atatürk’ün vefatının ardından yaşanan siyasi ve toplumsal değişimleri anlayın.

    ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YANKILARI 


    ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ:


    Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat dokuzu beş geçe Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybetti. 21 Kasım 1938’de Atatürk’ün naşı “Ankara Etnografya Müzesi”ndeki geçiçi kabrine konuldu. Atatürk’ün kabrinin Ankara’da Rasattepe’de yapılması kararlaştırıldı.

    Anıtkabir için yapılan proje yarışmasını Profesör Emin ONAT ve Mimar Doçent Orhan ARDA kazandı.

    10 Kasım 1953’te Atatürk’ün naşı Etnografya Müzesinden alınıp Anıtkabir’de toprağa verildi. Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını yaşatmak için “Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu” ve “Atatürk Araştırma Merkezi” kurulmuştur.

    İNSAN ESERLERİYLE YAŞAR 


    Mustafa Kemal Atatürk’ün Yazdığı Eserler

    • Nutuk
    • Geometri
    • Medeni Bilgiler
    • Cumali Ordugâhı
    • Takımın Muharebe Talimi
    • Zabit ve Kumandan İle Hasbihâl
    • Bölüğün Muharebe Eğitimi


    EN BÜYÜK ESERİM : CUMHURİYET


    Atatürk’ün Türk Milleti için yaptığı en büyük eser Cumhuriyeti ilan etmesidir. Çünkü cumhuriyetten önce halkın herhangi bir söz hakkı bulunmamaktaydı ve ülke yönetimine müdahale edemiyordu. Oysa Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti ilan etmesinin ardından insanlara, başta seçme ve seçilme hakkı olmak üzere birçok hak tanınmış oldu. Bu sayede insanlar ülkede birçok konuda daha aktif olabiliyor ve düşüncelerini ifade edebilme hakkına sahip oldular.


    Atatürk’ün Türk Milletini muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için yaptığı çalışmalar çoktur ve bunların başında da hiç şüphesiz Cumhuriyet gelmektedir. Yani, ülkenin gelişmesi ve her alanda diğer devletlerle yarışabilmesi için öncelikle özgür bir ülke olması gerekir. Bu da ancak Cumhuriyet ile mümkündür. Atatürk tüm bunlardan dolayı
    “Benim En Büyük Eserim Cumhuriyettir.” demiştir.

    BİR YORUM YAZIN

    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.