İş Deneyimi Olmayanların CV’si Nasıl Olmalı?

25.04.2022
A+
A-
İş Deneyimi Olmayanların CV’si Nasıl Olmalı?

Daha önce iş deneyimi yaşamamış kişiler CV formu doldururken bazı güçlükler ile karşılaşırlar. Bu kişiler gerek öğrenimlerini yeni bitirmiş, bitirdiği bölümle ilgili iş hayatına almak isteyen kişiler olsun, gerekse daha önce iş deneyimi olmuş, ancak daha önce deneyimlemedikleri bir iş kolunda kariyer hedefleyen kişiler olsun, etkili bir CV hazırladıklarında, aynı iş koluna başvuran adaylardan daha avantajlı konuma geçmektedirler. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler, öğrenim gördükleri alanda kariyer hedeflediklerinde, daha avantajlı konumdadırlar. Çünkü öğrenim gördükleri okullar, iş hayatında karşılaşabilecekleri bazı sorulara ilişkin bilgiler aktarmışlardır. Ancak farklı branşta bir iş koluna atılmak istediklerinde dezavantajlı konuma geçmektedirler. Her durum içinde öncelikle kariyer hedefledikleri iş kolunda öncelikle iyi araştırılmalıdır.

İş Deneyimi Olmayanların CV’sinde Neler Bulunmalı?

CV içeriği başvuru yapılacak iş pozisyonuna göre değişiklik gösterir. Bazı iş kollarında dijital veya fiziki olarak matbu formların adaylar tarafından doldurulması istenir. Bu formlarda;

  • Kişinin açık kimliği.
  • İletişim bilgileri, varsa e-posta adresi, telefon numarası.
  • Fotoğraf bölümü.
  • Eğitim durumu, kurs belgeleri, sertifikaları.
  • Talep edilen ücret.
  • Referansları.
  • En son çalışmış olduğu iş yeri, neden ayrılığı, adresi.
  • Kişinin öz geçmişi.
  • Belirtilmesi gereken diğer hususlar.

Birçok matbu CV formunda bulunur. Bu durumda ilgili seçenekler gerçeğe uygun olarak doldurulduktan sonra, öz geçmiş kısmında özenle doldurulmalı. Kısa ve öz olarak belirlenen iş kolunun neden tercih edildiği vurgulu cümleler ile abartıya kaçılmadan yazılmalıdır. Özgeçmiş şablonları kullanmak bu tarz bilgileri atlamamanız ve eksiksiz bir cv oluşturmanız açısından faydalı olacaktır.

İş Deneyimi Olmayanların CV’si Nasıl Doldurulmalı?

Öncelikle etikli bir CV etkili bir yazım dilinden geçer. Belirtilen konuların giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer verilmeli. Yapılan açıklamalar anlatılmak isteneni en kısa cümlelerle anlatabilmeli. Yazım kuralları, yazı ölçütleri, kullanılan formatın etkin bir şekilde kullanılması gerekir. İstenen iş pozisyonunun konusuna girmeyen herhangi bir bilgiye yer vermekten kaçınılmalıdır.

İş Deneyimi Olmayanların CV’sinde Öz Geçmiş Nasıl Anlatılır?

Üniversiteden mezun olan ve bitirmiş olduğu bölümü iş hayatında devam ettirmek isteyen kişiler için, öğrenim gördüğü bölümde almış olduğu dersler, başarı notları, eğitimini destekleyen kurslar, seminerlere yer verilmelidir. Ancak farklı bir alanda kariyer hedefleyen kişiler için, sadece en son mezun olduğu okulu belirtmesi yeterli olacaktır.

İş Deneyimi Olmayanların CV Formunda Nelere Dikkat Etmeli?

Doğru iş pozisyonunun seçiminde, etkili CV formu büyük öneme sahiptir. Çoğu zaman doğru iş pozisyonuna uygun olmasına rağmen, CV formunda yeterli başarıyı gösteremeyen adaylar, diğer adaylara göre dezavantajlı konuma gelmektedir. Öncelikle CV formunda gerektiği kadar bilgiye yer verilmelidir. Yurt dışı bağlantılı bir şirketle çalışmak isteniyorsa, yabancı dil bilgisi mutlaka bulunmalıdır. Ancak yabancı dil bilgisinin çok da gerekli olmadığı durumlarda, bu gibi konulara yer verilmesi, CV formunun daha uzun olmasına ve anlatılmak istenenlere yeteri kadar yer verilmemesine neden olur. CV gerektiği kadar uzunlukta olmalıdır.

İş Deneyimi Olmayanların CV Formatı Nasıl Olmalıdır?

İşveren veya temsilcisi tarafından hazırlanan CV formatları için pek de formatın önemi bulunmaz. Çünkü bu formlar matbu olarak sunulur ve ilgili kısımların iş başvurusunda bulunan tarafından doldurulması istenir. Ancak özgün bir CV doldurulması istenen bölümler için kullanılabilecek en iyi format dijital platformda kullanılan PDF formatıdır. Bu sayede daha etkin bir ileti sağlanmış olur.

Bu içerik https://cvhazirlama.cool/ adresindeki bilgilerden faydalanılarak hazırlanmıştır

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.